- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 143 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki piwa
- sól
- pieprz
- szczypta sody
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w małe kotleciki (np. w poprzeczne plasterki). Posól je i popieprz.
- Białko ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Na końcu dodaj piwo, wiórki kokosowe i sodę. Przypraw solą i pieprzem. (Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję).
- Mięso maczaj w cieście i smaż na głębokim oleju z obu stron.
Wskazówki:
Podawaj z ulubionymi warzywami, np. z małymi marchewkami uduszonymi z miodem i tymiankiem 🙂
Żródło przepisu:
Mniam